“Verstoor de grond”
Een van de mooiere bloemen die groeit in Park Groot Schijn, is de klaproos of papaver. Een symbolische bloem ook, omdat de bloem het zinnebeeld van de Eerste Wereldoorlog is geworden.
De voorbije jaren verschenen in Park Groot Schijn tussen de wilde margrieten ook korenbloemen en klaprozen. Maar er is Jan Mertens iets opgevallen tijdens zijn fietstochtjes doorheen dit nieuwe park. Het aantal klaprozen vermindert jaarlijks. Eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, want klaprooszaad ontkiemt vooral wanneer de grond wordt verstoord. Daarom heeft Mertens een voorstel: “Waarom zou de stad Antwerpen niet voor een jaarlijkse beperkte verstoring van de bodem kunnen zorgen, waardoor klaprozen ook kunnen bloeien.” Volgens Mertens kan dat al gebeuren met een freesmachine, waardoor de bodem licht verstoord zou kunnen worden en klaprozen uitbundig zouden kunnen bloeien.
Onze natuurvriend stuurt ook de tekst van het befaamde gedicht ‘In Flanders Fields’ van John McCrae. Waardoor de bloem het symbool van de oorlog is geworden.
In Flanders Fields
In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.
Recente reacties