Select Page

PVDA roept op voor een meerderheid zonder N-VA

PVDA roept op voor een meerderheid zonder N-VA

De districtsraadsverkiezingen zorgt voor verschuivingen in Deurne. Het uitredend districtsbestuur is zijn meerderheid kwijt. N-VA krijgt nu als grootste partij twee weken de tijd om een nieuwe meerderheid op te stellen. De eerste contacten met de partijen Groen en Vooruit zijn gelegd. De reacties van deze drie partijen kon u gisteren hier al lezen. Vandaag is het de beurt aan de andere partijen.

“PVDA heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt.” zegt lijsttrekker Manal Toumi: “We verdubbelen ons aantal zetels in de districtsraad, van drie naar zeven. En we verdubbelen van 11% naar 22,1%.” Volgens Toumi hebben de partijen in het huidig districtsbestuur een zware klap gekregen en toont het verkiezingsresultaat aan dat de Deurnenaars klaar zijn voor verandering.“ Toumi wijst naar dossiers, zoals de keerlus, de Ter Rivierenlaan en de plannen rond de Arena-wijk. “De PVDA negeren is geen optie meer.” voegt zij er aan toe.

Voor het Vlaams Belang heeft burgemeester Bart De Wever de kiezer een schuldgevoel aangepraat. Lijsttrekker Jan Van Wesembeeck: “Het was Rome of Mekka of anders gezegd, het was Bart of gejost zijn.” En hij voegt er aan toe: “De Deurnenaren moeten zich ervan bewust zijn dat zij met deze uitslag het doodvonnis hebben getekend van de bomen in de Ter Rivierenlaan en de 140 parkeerplaatsen in de Te Couwelaarlei en Frank Craeybeckxlaan.”

Ook CD&V wijst naar de tweestrijd Bart-Jos. Lijstrekker Bejamin Weyts: “Onze thema’s als propere en veilige buurten, een vlottere mobiliteit en meer inspraak voor de Deurnenaar hebben duidelijk een weerklank gevonden, maar we hebben ook gemerkt dat veel mensen mee zijn gegaan in de showstrijd tussen links en rechts.” Weyts besluit: “De afstraffing van het huidig bestuur, dat zijn meerderheid kwijt is, toont dat Deurne een ander en beter bestuur wilt. Ik blijf ervan overtuigd dat CD&V dat alternatief in het centrum is.”

Open VLD verloor haar enige zetel en verdwijnt uit de districtsraad. Lijsttrekker Axel Polis maakt een analyse: “Op nationaal niveau heeft onze partij zich meermaals in eigen voet geschoten en in Deurne verliet onze schepen Freddy Lorent in december ’23 onze partij. We moesten dan ook een strijd bergop voeren. Het verkiezingsresultaat is een bittere pil maar we hebben een goede campagne gevoerd. Het is een basis om de volgende zes jaren op verder te bouwen.”

“Een andere meerderheid is mogelijk”

De contacten voor een meerderheid N-VA-Groen-Vooruit zijn gelegd. Maar voor Manal Toumi is een coalitie zonder N-VA voor de eerste keer in lange tijd mogelijk in Deurne. Toumi kijkt dan naar een samenwerking tussen haar partij, Groen, Vooruit en CD&V. Dat zou weliswaar een krappe meerderheid zijn: 15 zetels op een geheel van 29. Frank Vercammen (Vooruit) reageerde op de verkiezingsavond dat alle opties moeten worden bekeken. Karen Maes (Groen) zegt dat ze nog geen contact heeft gehad met Manal Toumi. En voor de CD&V is het een kort maar krachtig ‘no-go’.

Foto: archief

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
08:0618:48 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 14km/h ESE
Humidity: 86%
Pressure: 1009.48mbar
UV index: 0

(advertenties)