Select Page

Voorstellen voor het nieuwe districtsbestuur

Voorstellen voor het nieuwe districtsbestuur

Vandaag stemmen de Deurnenaars voor een provincieraad, een gemeenteraad en een districtsraad. Als vanavond de stemmen zijn geteld, kunnen op die drie niveau’s de onderhandelingen voor een nieuw bestuur beginnen. De grootste partij mag het initiatief nemen en proberen een meerderheid op de been te brengen.

Voor het district zijn er 29 zitjes vacant. Dat betekent dat een nieuwe districtsraad minimaal 16 zetels moet hebben, liefst een of enkele meer. Als je de cijfers van de laatste peiling voor de stad Antwerpen extrapoleert naar het district wordt het vlug duidelijk dat dit niet eenvoudig zal zijn. Want niet elke partij wil zomaar met iedere andere partij in het bad.

Zodra een meerderheid is gevormd, kan er over een bestuursakkoord worden gesproken. Dat gebeurt op basis van de verkiezingsprogramma’s van de betrokken partijen. En ideeën die worden aangereikt door derden. Deze nieuwsblog heeft enkele voorstellen.

  1. De verhalen van heemkundige Mandus Sprengers

Twee legislaturen terug wilde het districtsbestuur de geschiedenis van Deurne via een doctoraatsstudie laten onderzoeken. Dat voorstel is echter niet doorgegaan. Het zou ook een kostelijk onderzoek zijn geweest. 44 jaar lang schreef Mandus Sprengers in het buurtblaadje ‘tVliegerke de rubriek ‘De Achteruitkijkspiegel’. Het waren artikels over Deurne en verdere omgeving. ’t Vliegerke verscheen 10 X per jaar. Dat zijn dus 440 verhalen. Mijn voorstel: maak op basis van de artikels van Mandus Sprengers een overzicht van de geschiedenis van het district. Iets minder wetenschappelijk gefundeerd, veel goedkoper en het materiaal ligt klaar.

  1. Speeltuinen uitdagender

Risicovol spelen bevordert de cognitieve, emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen, zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Ze willen dat speeltuinen beter ingericht worden om risicovol spel te stimuleren.

In de praktijk blijkt echter dat vrij en risicovol spelen steeds meer aan banden wordt gelegd. Schoolpleinen worden optimaal beveiligd en speeltuinen worden aangelegd met het idee dat kinderen zich zo min mogelijk mogen bezeren.

De speeltuin die onlangs in Boekenbergpark werd geopend oogt een beetje mak. Ik stel dan ook voor om speeltuinen uitdagender te maken, met meer klimmogelijkheden. En met meer schommeltjes voor peuters. Want ook het aantal schommels in speeltuinen vermindert omwille van de risico’s..

  1. Boekenbergpark

Boekenbergpark is een beschermd cultuurhistorisch landschap. Maar de druk van de recreatie weegt op dit park. Het is moeilijk om de balans natuur – recreatie is evenwicht te houden. De IJsberen zetten naast de gebouwen in cortenstaal sinds de coronaperiode partytenten op.  (Ook @The park zette een reuzentent op haar terras.) In 2021 beschilderde Zaza in het park de bomen met 100% biologisch afbreekbare verf die vanzelf met de regen zou wegspoelen. Quod non. Ik zou willen voorstellen om zorgvuldiger met dit park om te springen. Met meer aandacht ook voor nieuwe aanplantingen. Voor een pretpark is het nog even wachten op Captain Jack aan het vliegveld. Mijn voorstel is om een samenwerking met Natuurpunt aan te gaan.

Twee mannen, Piet Gillard en Juul Slembrouck, hebben ervoor gezorgd dat het Boekenbergpark het mooiste stedelijke park is geworden, met een zweem Zwarte Woud.  Zij richtten de werkgroep domein Boekenberg op en slaagde erin om dit toch bijzonder drukke en ombouwde park zoveel natuurwaarde te laten behouden. Bijna 50 jaar geleden werkten ze voor een eerste keer een beheervisie uit. Nu zijn ze er niet meer om over dit domein te waken. Ik zou ook  deze twee mannen herdenken door een bordje met hun namen aan te brengen op een zitbank. Er kan dan eveneens een wandeling worden uitgestippeld die de werkzaamheden van Juul en Piet voor de geest roept. Werk voor een natuurgids en laat mij nu toevallig een natuurgids zijn.

  1. Ereburgers en ere Deurnenaren

In Deurne zijn er enkele mensen uitgeroepen tot ereburger of ere Deurnenaar. Op zich een goede zaak, want op deze wijze kan je verdienstelijke mensen eren. Los van het verschil tussen beide eretitels, lijkt het mij echter een goede zaak dat het toekennen ervan doorzichtiger wordt. Wat zijn de minimale vereisten? Wie kan een voorstel indienen en wie beslist er op basis van wat en wie heeft er adviesrecht.

Ik pleit er heel sterk voor om ook mensen met een maatschappelijke verdienste op te nemen als ereburger/ere Deurnenaar.

  1. Borden Conscience

Aan het huis van wijlen heemkundige Jef Coenen op de Boekenberglei hingen twee herdenkingspanelen: het eerste verwees naar het Lanteernhof dat op enkele luttele meters daar vandaan had gestaan. Het tweede herinnerde aan het boek “Hugo Van Craenhove” dat onlosmakelijk verbonden is met dit landgoed. Volgens Jef Coenen waren de platen onthuld op zondag 27 december 1959. De gedenkpanelen waren gemaakt door beeldhouwer Remi Vermeylen die in die tijd in de buurt woonde.  De nieuwe bewoners wilden de platen niet behouden en hebben ze aan het district geschonken.

Het hof zelf is roemloos gesloopt. Bij de bouw van de basisschool ‘Land van Nu’ werden een deel van de fundamenten bloot gelegd. Om daarna voorgoed te worden vernietigd. De rest van de fundamenten steken onder de toegang naar het vliegveld aan de Ruimtevaartlaan. De herinnering aan het goed leeft verder in de straatnaam Lanteernhofstraat.

Basisschool Land van Nu heeft aan de straatkant nog een muur van een bijgebouwtje. Oproep aan het nieuwe districtsbestuur: hangt de twee herdenkingspanelen tegen deze muur.

  1. Cinema Rix versie Deurne Zuid

Cinema Rix is een open en laagdrempelig, sociocultureel ontmoetingscentrum van, voor en met de buurt. Er is ook een gezellige buurtbar. Zoiets ontbreekt in Deurne Zuid. Ik hou bijgevolg hier een pleidooi om een gelijkaardig initiatief op te starten ten zuiden van het Rivierenhof.  Een centrum dat films programmeert, cultuur op maat van de buurt aanbiedt en ontmoeting stimuleert. Op de herentalsebaan is er ook een oude cinemazaal Capri. Biedt dat geen mogelijkheden?

Ik besef dat koken geld kost. Dan is het begin van de legislatuur een geschikt moment om alle subsidies eens aandachtig onder het vergrootglas te bekijken. Misschien kunnen bepaalde gelden worden verschoven

     7. Klimaatverandering, afbraak biodiversiteit, vervuiling

En ‘last but not least’, vergeet de klimaatverandering, de afbraak van de biodiversiteit en de vervuiling niet. Mondiale problemen weliswaar, maar het district kan hier een belangrijke rol in spelen. Door zelf maatregelen te nemen die de problemen aanpakken en door bewustmaking van de impact van deze problemen. Think global, act local.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
08:0618:48 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 16km/h SE
Humidity: 75%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 2

(advertenties)