Select Page

Met Gust Minner verliest Deurne een monument

Met Gust Minner verliest Deurne een monument

Woensdag is Gust Minner overleden. Met zijn heengaan verdwijnt een monument van sociale inzet uit Deurne. Hij werd 91 jaar oud. Hij laat een vrouw en een dochter achter.

Gust Minner was een sociaal bevlogen en rechtschapen man. Een man ook met humor. Zijn inzet begon al heel vroeg, toen hij lid en later ook leider was in de Chiro. Op professioneel vlak was Gust eerst vrachtvervoeder. Later was hij bedrijfsleider van de firma Feestmaterialen Minner – Quintiens. Als hij ’s avonds thuis kwam, begon zijn tweede leven. Zijn dochter Inge getuigt hierover: “Hij was bij niet te tellen verenigingen penningmeester of secretaris of voorzitter. Bijna alle avonden was hij wel ergens naar een vergadering.” Een lijst maken waarbij Gust Minner allemaal was betrokken is schier onmogelijk. Hij was de oprichter van de winkeliersvereniging in Deurne Zuid en organisator van de Kadobeurs en het Meubelsalon in de Stadsfeestzaal en nog andere evenementen.

Hij was ook actief in eigen buurt: hij organiseerde de parochiale Silburgse Hoffeesten, was lid van de parochieraad, dirigeerde het kerkkoor en ging zieken bezoeken met de vereniging Samana. Bovendien klopten mensen met hulpvragen nooit tevergeefs op zijn deur. Vanuit de winkeliersvereniging organiseerde hij de braderij in Deurne Zuid en op de Herentalsebaan. Dan zorgde hij elk jaar voor een bijzondere activiteit: van loopwedstrijd tot paardentram tot sterke man John Massis. Ondergetekende heeft bij zo’n loopwedstrijd ooit nog een luchtdoop gewonnen.

Gust was geëngageerd in de politiek. Hij zat in het bestuur van de CVP/CD&V en zetelde ook een tijd in de gemeenteraad van de toen nog onafhankelijke gemeente Deurne. In het totaal was hij 55 jaar lid van de christendemocratische partij. En hij was bestuurslid bij het NCMV (Nationaal Christelijk Middenstandsverbond) dat later vervelde tot UNIZO.  In Deurne gaf hij het blad uit ‘Koop in Deurne’.

Een dieptepunt voor Gust Minner was de verwoestende brand die de Stadsfeestzaal in as legde. De 39ste editie van de Kadobeurs was volop bezig. Zowat alle standhouders verloren hun voorraden. Voor enkele deelnemende handelaars die onderverzekerd waren, was dit een doodsteek. Gust heeft dit als een persoonlijk drama aangetrokken. Het heeft vele jaren geduurd voor hij met ondergetekende voor de eerste keer de gerenoveerde stadsfeestzaal is gaan bezoeken. Een hoogtepunt was dan weer de benoeming tot ridder in de Orde van Leopold II in 2019. Dat werd hij omwille van zijn staat van verdiensten voor de samenleving. Het ereteken werd  opgespeld door toenmalig minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) die optrad als afgevaardigde van de koning.

Gust Minner wordt op donderdag 17 oktober om 10 u. begraven. De uitvaart heeft plaats in de kerk Pius X, Corneel Franckstraat Deurne. Hij krijgt zijn laatste rustplaats op kerkhof Silsburg, Herentalsebaan in Deurne.

Foto boven: De betreurde Gust Minner

Fot onder: Gust Minner bij zijn benoeming als ridder in de Orde van Leopold II

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
08:0618:48 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 16km/h SE
Humidity: 75%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 2

(advertenties)