Select Page

Pleidooi voor schone lucht en veilige schoolomgevingen

Pleidooi voor schone lucht en veilige schoolomgevingen

Gisteren stond in Het Nieuwsblad dat in Antwerpen geen enkele schoolomgeving voldoet aan de advieswaarde voor stikstofdioxide van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zo blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. “De situatie is beangstigend,” benadrukt districtsraadslid Giuliana Chirinos Saavedra van Groen Deurne: “Permanente blootstelling aan vervuilde lucht kan cruciale gezondheidsproblemen veroorzaken bij kinderen, denk maar aan astma en leerproblemen.”

Daarom brengt Giuliana Chirinos haar motie die zij in september in de districtsraad indiende in herinnering. Een motie om de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit rondom scholen te verbeteren door schoolstraten anders en efficiënter te organiseren. In de motie werd gevraagd aan het stadsbestuur van Antwerpen om de mogelijkheid te onderzoeken om straten tijdens de begin- en eindtijden van de schooldag tijdelijk af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daarbij zou gebruik kunnen worden gemaakt van stadsmedewerkers, bijvoorbeeld via sociale economie, om deze afsluitingen te coördineren.

“Schoolstraten kunnen bijdragen aan een veiligere omgeving voor kinderen en een betere luchtkwaliteit,” merkt Chirinos Saavedra op. Ondanks de verwerping van de motie blijft ze zich inzetten voor de gezondheid en veiligheid van kinderen. “Ik blijf pleiten voor structurele maatregelen die de verkeersveiligheid verhogen en onze kinderen beschermen tegen vervuilde lucht.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Rain
07:5519:03 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 92%
Pressure: 985.78mbar
UV index: 0

(advertenties)