Select Page

Twee vrienden staan tegenover elkaar in het stemhokje

Twee vrienden staan tegenover elkaar in het stemhokje

Twee jonge Deurnenaars, Kobe Vercoutere en Philippe Verheyen, waren als kind buren van elkaar. Zij zaten beiden ook op de Academie van Deurne en speelden samen in het theaterstuk ‘De Wilde Zwanen’. En ze zijn beiden gebeten door het virus van de politiek. Ze komen op bij de districtsraadsverkiezingen, zij het op verschillende lijsten: Kobe, kandidaat voor N-VA en Philippe, kandidaat voor Vooruit.

Gazet van Deurne had een gesprekje met de debutanten in het politieke schouwspel.

GvD: “Twee jonge Deurnenaars, beide 23 jaar, met een gemeenschappelijke geschiedenis, die elkaar nu tegenkomen in de districtsraadsverkiezingen, … Hoe voelt dat?”

Kobe (lacht): “Het is wel grappig, hé. We waren vroeger buren en hebben nog samen in een toneelstuk gespeeld. Nu staan we ineens op aparte lijsten. Het is net alsof het toneelstuk van toen verdergaat, maar dan in de politiek.”

Philippe: “Ja, het voelt ergens ook wel vertrouwd. We kennen elkaar al zo lang, dus dat maakt het gemakkelijker om te praten, zelfs al zitten we in andere partijen. Maar onze gesprekken zijn nu net iets serieuzer dan toen we kinderen waren, haha.”

GvD: “Ondanks dat jullie in verschillende partijen zitten, zijn er ook gezamenlijke projecten zoals de knip in de Boshovestraat waar jullie allebei voorstander van waren.”

Philippe: “Voor mij gaat het vooral over leefbaarheid. Met Vooruit hebben we veel aandacht voor duurzaamheid en vergroening. Die knip was een stap om de buurt veiliger en aangenamer te maken, zeker voor voetgangers en fietsers. Daar kan niemand echt tegen zijn, toch?”

Kobe: “Helemaal waar. Ik kijk vooral naar het praktische aspect. Minder verkeer, minder zwerfvuil. Dat maakt zo’n knip effectief. Al moet ik wel zeggen dat ik soms de auto mis aan die kant van de straat, haha. Maar nee, zonder gekheid, het is een goed voorbeeld van hoe we samen voor oplossingen kunnen zorgen, ook al hebben we andere politieke kleuren.”

GvD: “Jullie zijn het dus eens over de knip, maar zijn er ook verschillen? Kobe, jij hebt het over zwerfvuil aanpakken en meer ruimte voor jongeren. Philippe, jij focust op toegankelijkheid en duurzaamheid.”

Kobe: “Voor mij draait politiek om praktische zaken. Jongeren hebben niet altijd een plek om samen te komen, en als je kijkt naar het zwerfvuilprobleem, dat is iets wat je nú kunt oplossen. Het is tastbaar. Als N-VA willen we ook echt oplossingen brengen die mensen onmiddellijk zien en voelen.”

Philippe: “Ik ben het daar deels mee eens, maar voor mij gaat het ook om structurele oplossingen. Toegankelijkheid, bijvoorbeeld, is een enorm probleem voor mensen met een beperking en ouderen. Het is iets waar we echt meer aandacht aan moeten besteden. En vergroening gaat niet alleen over mooier wonen, maar ook over de toekomst van ons klimaat. Dus ik kijk wat verder dan de snelle oplossingen.”

GvD: “Dus je zou kunnen zeggen, Kobe kijkt naar de korte termijn, Philippe naar de lange termijn?”

Philippe (lacht): “Ja, dat kan je zo stellen.”

Kobe (lacht ook): “Al zou ik zeggen dat ik ook zeker naar de toekomst kijk. Maar ik ben meer van ‘wat kunnen we nú doen om het leven beter te maken’?”

GvD: “Tot slot, wat zien jullie als een gezamenlijke uitdaging waar jullie graag aan willen werken, ondanks de verschillen?”

Philippe: “De Noord-Zuid tramlijn in Deurne, absoluut. Dat project moet echt vooruitgaan, en ik denk dat we daar allebei het belang van inzien. Het zorgt voor betere mobiliteit, en daar heeft iedereen baat bij.”

Kobe: “Helemaal mee eens. Die lijn is een levensader voor Deurne en ik wil dat we daar snel werk van maken. Ik denk dat dit soort grote projecten ons echt kunnen verbinden, ondanks onze verschillende standpunten.”

GvD: “Klinkt mooi. Bedankt voor jullie tijd, Kobe en Philippe, en veel succes volgende zondag.”

Kobe en Philippe (samen): “Bedankt.”

Foto: (vlnr) Kobe Vercoutere en Philippe Verheyen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Rain
07:5519:03 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h N
Humidity: 94%
Pressure: 984.42mbar
UV index: 0

(advertenties)