82 jaar geleden had in de Boelaarbuurt een razzia van de nazi’s plaats
In de Boelaarbuurt legde het Project Littekens, i.s.m. Struikelstenen Antwerpen en de Dossinkazerne, zeven struikelstenen. Met deze stenen worden de slachtoffers van de naziterreur tijdens de tweede wereldoorlog herdacht.
In de Marsstraat (Berchem) werden struikelstenen gelegd voor Marcus Zwaaf en Sara Vos. Zij werden op de dag af 82 jaar geleden tijdens een razzia uit hun huis gesleept en weggevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Koen Huybreghts van Project Littekens bracht het verhaal de gedeporteerde familie maar zoomde dan in op Lea Zwaaf, dochter van de twee slachtoffers, die met veel lef aan de razzia ontsnapte. Zij zou later die nacht met heel veel branie haar zus en een nichtje uit het verzamelpunt van de gedeporteerde mensen weghalen. Lea verloor haar man Albert Obstfeld eveneens door de naziterreur en huwde na de oorlog met Emiel Vos, de vader van het gezin dat in de Sterrenborgstraat werd opgepakt. Veerle Vanden Daelen, conservator van Kazerne Dossin, vervolledigde het beeld van de familie Zwaaf-Vos en vertelde over Norbert Vos-Obstfeld, de zoon van Lea die in de oorlog werd geboren.
In de Sterrenborgerstraat Borgerhout) werden stenen gelegd voor Emiel Vos, zijn vrouw Rebecca Nabarro en hun kinderen Andries (6), Isaac (5) en Herman (2). Emiel Vos overleefde als dwangarbeider de deportatie, zijn vrouw en hun kinderen werden eveneens vermoord in Auschwitz-Birkenau. Districtsburgemeester Marim El Osri (Groen) bood namens het district Borgerhout officiële excuses aan omdat het bestuur indertijd zijn inwoners niet had beschermd. Zij verbond er een actuele boodschap aan: “Stilstaan bij de slachtoffers van de Holocaust roept ons ook op tot waakzaamheid in het heden. Overal ter wereld worden mensen geconfronteerd met onderdrukking, geweld en mensonterende wreedheden, denk maar aan Sudan, Oost- Congo, Palestina e.a.”
Veerle Vanden Daelen bracht het verhaal van de familie Vos-Nabarro en liet een videofragmentje zien waarin Emiel Vos zelf aan het woord komt. Zij eindigde haar toespraak met het liedje Wiegala van de Joodse Ilse Weber. Er wordt verteld dat de vrouw het liedje zong toen ze zelf met haar zoontje de gaskamer werd ingedreven. Tijdens de ceremonie plaatste Wim Kenis de struikelstenen. De muzikale omlijsting gebeurde door Oscar Bohnen en Bart Van Istendael.
Foto boven: de ceremonie in de Sterrenborgstraat
Foto midden: de struikelstenen voor de familie Vos-Nabarro
Foto onder: de struikelstenen voor Marcus Zwaaf en Sara Vos
Recente reacties