
Veel vragen maar geen alternatieven

De districten Deurne en Borgerhout hielden een gezamenlijke themacommissie over de tramkeerlus. Het opzet was om alternatieven en de bijhorende pro’s en contra’s te bespreken.
Johan Pieraerts van de dienst Stadsontwikkeling gaf in een presentatie een overzicht van het project. Begonnen in 2015 met het plan om een districtenroute voor fietsers en een keerlus voor de tram aan te leggen. Nu, een aantal infomomenten en aanvraagvergunningen later, is het wachten op een uitspraak van de Vlaamse overheid over de omgevingsvergunning. Hij overliep ook de huidige plannen. Stefan Van den Abbeele van De Lijn gaf technische informatie. Hij legde het belang van de keerlus uit en berekende de kostprijs om een tram te laten rijden. Dan was het woord aan de districtsraadsleden van Deurne en Borgerhout en een aantal gemeenteraadsleden die eveneens waren uitgenodigd. Het talrijke publiek mocht enkel luisteren en niet tussenbeide komen.
En er werden vragen gesteld, veel vragen. De meeste partijen vonden dat er een groot gebrek was aan de participatie van de buurt. Zij vonden eveneens dat de alternatieven voor het huidig voorstel niet werden onderzocht. Verschillende deelnemers vroegen zich af waarom er geen trams die in twee richtingen kunnen rijden, worden ingezet, zodat een keerlus niet nodig is. Of waarom er geen keerdriehoek kan worden aangelegd waarvoor minder ruimte nodig is. En hoe zit het met de Noord-Zuidverbinding in Deurne? En met de markt? Sommige raadsleden hadden ook het gevoelen dat stadsschepen Koen Kennis (N-VA) persé zijn idee wilde doordrukken alhoewel het nut van de keerlus nog niet was bewezen. De schepen vond enkel bijval bij zijn partijgenoten die nu de schop in de grond willen. Want de stoeptegels en de kasseien liggen er al jaren schots en scheef bij.
Niet wachten op een verkeersplan
Ook de schepen kwam aan het woord. Het project loopt al erg lang en zelfs het asfaltstrookje dat is aangelegd op de Boekenberglei is al weer versleten (nvdr. het ligt er nog). Er zijn maar 20 dubbelrichtingtrams, dat is te weinig. En we moeten niet wachten op een vervoersplan om al lussen aan te leggen. En hier de tram verder laten rijden betekent elders een tramlijn inkorten. De schepen vond dat er ondertussen al voldoende gespreksmomenten waren geweest.
De twee specialisten mochten ook antwoorden op de gestelde vragen. Stefan Van den Abbeele legde uit dat de dubbelrichtingstram werden ingezet bij werkzaamheden. En om de tram door te trekken tussen Noord en Zuid moet er goed worden gedacht waar de tram dan best terugdraait. Met de keerlus zou tram 4 tot aan de Sint Jozefkerk kunnen rijden. En een keerlus is belangrijk voor calamiteiten. Johan Pieraerts verklaarde de inname van het park doordat de draaicirkel van de tram aan de Cruyslei-Gitschotellei niet groter kan en dat daar ook nog fietsers en voetgangers voorbij komen. En er verdween enkel wat bosgoed en geen bomen. Het kruispunt Drakenhoflaan-Boekenberglei zou veiliger en vlotter worden omdat de lichten weggaan, de bewegingen worden ontdubbeld en er middeneilanden komen. En de afsluiting van de middenberm op de Boekenberglei was om de conflicten auto-tram te minderen.
Waar zijn de alternatieven?
De raadsleden mochten reageren. Dat de broodnodige aanleg van de straten nog niet was gebeurd, kwam doordat telkens weer de keerlus er werd bijgelapt. En een tentje op de middenberm is geen inspraak. En waarom zijn neutrale organisaties zoals TTB of de Fietsersbond niet uitgenodigd. Waarom niet wachten op een verkeersplan. Dit plan lijkt op een besparingsplan van De Lijn. En hoe zit het met de bemaling van mogelijk vervuild water naar de vijver van Boekenbergpark? Kan het geld voor deze keerlus niet beter worden gebruikt voor een tramspoor op de Bisschoppenhoflaan? En kan de keerlus op het Eksterlaar niet behouden blijven voor calamiteiten. Eigenlijk zouden we hier een onderzoeksrapport moeten krijgen met alle mogelijkheden en kosten en baten. Waarom worden hier geen alternatieven voorgesteld? Vooral die laatste vraag werd door verschillende aanwezigen gesteld als was het de samenvatting van de themacommissie. Terwijl net dat het beoogde doel was van dit initiatief.
Foto: de districts- en gemeenteraadsleden komen binnen in het auditorium van Den Bell, waar de themacommissie plaats vond.
Recente reacties