Sinterklaas: een kinderfeest en een grote mensen discussie
Vandaag is het de dag van Sinterklaas. De goedheilige man doet zijn ronde langs de kinderen en deelt geschenkjes uit. Een feest voor de kinderen, dat alleszins. Maar de laatste jaren is het ook een bron van discussie geworden.
De feestelijkheden voor de Sint zijn al enkele dagen bezig. Zondag nog reed Sinterklaas in stoet doorheen het district. Organisator Alain Hoeckx geeft graag een relaas: “De straten van Deurne stonden afgelopen zondag in het teken van de meest succesvolle Sinterklaasoptocht sinds de start van het evenement in 2021 volgens de lokale winkeliersvereniging. Duizenden kinderen en hun ouders verdrongen zich langs het parcours om een glimp op te vangen van de goedheiligman en zijn gevolg. Of ze nu voor de deur, op het terras of achter het raam stonden, overal heerste een uitbundige sfeer en werd er gretig gezwaaid.
Alain Hoeckx, voorzitter van winkeliersvereniging Deurne Centrum was trots: “Een editie om nooit te vergeten. De opkomst en het enthousiasme van de kinderen en hun ouders overtreffen alles wat we eerder hebben gezien.” Volgens Hoeckx viel de diversiteit onder het publiek op: “Deurne is ontzettend divers, en dat hebben we zondag weer mogen ontdekken. Families van alle achtergronden stonden zij aan zij om de Sint toe te juichen. De geslaagde optocht onderstreept het verbindende karakter van dit jaarlijkse evenement.”
Hoe zwart mag Zwarte Piet zijn?
Iedereen blij, zou je dan denken? Toch niet. Want nog dezelfde dag kwamen er bij GvD reacties binnen. Die gingen over de kleur van Zwarte Piet. Het is een discussie die al even meegaat, sinds onze samenleving meer divers is geworden. Wat pakweg 10 jaar geleden gangbaar was, is het niet meer. Sommige mensen ergeren zich aan de volledig zwart gemaakte Pieten. Districtsraadslid Meredith Agyin (Vooruit), zelf van Afrikaanse herkomst, vertelde twee jaar geleden dat zij dat betreurde. Zij riep op om van de Pieten Roetpieten te maken, Pieten met zwarte vegen. Haar pleidooi is niet opgepikt.
Voorstanders van de gitzwarte Zwarte Pieten zeggen dan “Pollen af van onze tradities”. Tegenstanders wijzen erop dat uiterlijkheden evolueren: “Pakweg 60 jaar geleden reed Sinterklaas op een ezel, wat je nog kan zien in de stripverhalen van Nero. En ook de kleur van Zwarte Piet was niet altijd hetzelfde. Want vroeger werd Piet zwart gemaakt door een kurk in een vlammetje van een kaars te houden. Die Pieten hadden allemaal vegen. De egaal zwarte kleur is er maar gekomen toen er zwarte schmink beschikbaar was.” En ze gaan zelfs verder door te stellen dat tradities veranderen: “We gooien geen levende katten meer van het belfort in Ieper en ook het drinken van levende visjes op het Krakelingenfeest in Geeraardsbergen is afgelopen. De Paashaas, Halloween en de Kerstman zijn redelijk recente feesten. Driekoningen zingen of de paasklokken daarentegen verliezen terrein. En kerststalletjes verdwijnen uit de woonkamers.”
The proof of the pudding is in the eating
We stuurde kleine Cisse (vier jaar) naar het Pietenhuis in Ranst. Daar waren Roetpieten bezig met de voorbereiding van de grote dag. Cisse keek met grote ogen naar de bedrijvigheid en vertelde later honderduit over wat die Zwarte Pieten allemaal deden. Het maakte voor het ventje niet uit of ze pekzwart of veegzwart waren. Rest de vraag waarom we dan zo halsstarrig vasthouden aan de gitzwarte Pieten? Voor de kinderen maakt het geen verschil.
Recente reacties