Select Page

PVDA wint, N-VA en Groen verliezen, O-VLD verdwijnt

PVDA wint, N-VA en Groen verliezen, O-VLD verdwijnt

De resultaten van de districtsrradverkiezing van gisteren zijn gekend. Grote winnaar is PVDA met ruim 12% winst of 4 extra zetels. N-VA verliest 5% wat op een verlies van twee zetels komt. Ook Groen verliest iets meer dan 3% en is een zetel kwijt. Vooruit en V.B. winnen licht terwijl CD&V wat achteruit boert. Maar deze partijen behouden hun zetelaantal. O-VLD verdwijnt uit de districtsraad. Zoals de kaarten nu liggen, gaan we naar een meerderheid van N-VA, Vooruit en Groen.

Uittredend districtsburgemeester Tjerk Sekeris is enerzijds licht teleurgesteld dat hij de 12 zetels van nu niet heeft kunnen behouden. Anderzijds is hij dan weer verheugd dat hij de PVDA op een afstand heeft kunnen houden. Hij ziet voor volgende legislatuur een coalitie met Groen en Vooruit. Sekeris: “Zowel Karen Maes (Groen) als Frank Vercammen (Vooruit) hebben bestuurservaring. Bovendien kunnen we met deze drie partijen een verbindende meerderheid sluiten.” Sekeris benadrukt nog eens dat hij voor de verkiezingen duidelijk had gesteld om niet met de extremen samen te werken (nvdr. V.B. en PVDA). Het verlies van de stemmen, ondanks dat burgemeester De Wever de lijst duwde, wijt hij deels aan de invloed van de praktijk van Geneeskunde voor het Volk. En hij ziet ook dat de N-VA het niet goed doet in wijken met een sterke migrantenpopulatie. Sekeris: “Team Fouad Ahidar heeft het niet slecht gedaan en laat in stemmenaantal zelfs O-VLD achter zich maar is te laat in de race gestapt. Als zij vroeger campagne hadden gevoerd, hadden ze PVDA pijn kunnen doen.”

Groen moet een zetel inleveren en dat betreurt lijststrekker Karen Maes: “De sterke groei van PVDA heeft ons een zetel gekost.” Maar ze merkt eveneens dat de kiezers in Deurne toch ook wel een sociale correctie willen. Maes: “De linkerzijde gaat in vergelijking met de verkiezing van 2018 fors vooruit. Wij zullen dan ook het gesprek met N-VA en Vooruit aangaan, maar dan wel voor een sociaal en rechtvaardig bestuur.” Ook uittredend districtsschepen Frank Vercammen (Vooruit) meent dat een coalitie van zijn partij met N-VA en Groen het meest voor de hand ligt. Vercammen: “De voorbije jaren hebben we goed samengewerkt met N-VA en met Groen erbij zal het enkel socialer en warmer worden.”

In district Deurne waren er 29 zetels te verdelen. De totale uitslag is:

  • N-VA: 30,7%, goed voor 10 zetels (-2)
  • PVDA: 22,1%, goed voor 7 zetels (+4)
  • V. B.: 14,2%, goed voor 4 zetels (-)
  • Groen: 14,2, goed voor 4 zetels (-1)
  • Vooruit: 11,6%, goed voor 3 zetels (-)
  • CD&V: 3,4%, goed voor 1 zetel (-)
  • Team Fouad Ahidar: 1,9%, goed voor 0 zetels (-)
  • O-VLD: 1,9%, goed voor 0 zetels (-1)

Foto: archief

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
08:0618:48 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 14km/h ESE
Humidity: 86%
Pressure: 1009.48mbar
UV index: 0

(advertenties)