Select Page

Eerste bewoners nemen hun intrek in kasteel Boekenberg

Eerste bewoners nemen hun intrek in kasteel Boekenberg

Kasteel Boekenberg is als een feniks uit zijn as verrezen. Het krijgt een nieuwe bestemming en wordt een solidaire woongemeenschap voor mensen in hun tweede levenshelft. De eerste 11 bewoners, allemaal tussen de 55 en 89 jaar oud, staan klaar om er hun intrek in te nemen.

Na de verwoestende brand twee jaar geleden van kasteel Boekenberg had gisteravond de officiële opening van woonproject ‘De Living’ plaats. De ‘Living Boekenberg’ is het eerste project van de Symbiosis Stichting Van Openbaar Nut. Steven D’Haens, co-founder Symbiosis, vertelde hoe een pril idee dat op een bierviltje werd neergepend, groeide tot een echt project omdat enkele mensen er in geloofden. En Warre Borgmans ging het gesprek met het gebouw aan en overliep de roemrijke eerste levensfase van het kasteel. Daar wordt nu een tweede fase aan gebreid door de nieuwe bewoners. Die stonden trouwens klaar om de genodigden een rondleiding te geven. Er zijn 9 zogenaamde woonunits variërend van 67m2 tot 85m2, elk met een woon- en keukengedeelte, een slaapkamer en een badkamer. En verder zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimten zoals enkele zitplaatsen, een bib, een gastenkamer, een badkamer met ligbad, een materiaalkamertje,…

Solidair samenwonen

Een van de nieuwe bewoners is Geert Lever, die samen met zijn vrouw Jessy de Bondt eerlang in hun nieuwe woonst zullen intrekken. Hij vertelt waarom zij de stap hebben gezet: “Toen we net getrouwd waren, hebben we ook onder de vorm van cohousing samengewoond. Maar dan kwamen de kinderen en hadden we meer ruimte nodig. Nu de kinderen uit huis zijn, wakkerde de vlam van het cohousen weer op.” Geert Lever somt de redenen op waarom ze de stap hebben gezet: “Ons huis was te groot, dat kan nu dienen voor een familie die wel al die ruimte nodig heeft. Bovendien trekt het solidair samenwonen in een woongemeenschap ons aan. Beneden staat er een koffieapparaat waar we met elkaar kunnen praten. Maar er zijn verschillende gemeenschappelijke salonnetjes, je hoeft niet altijd met zijn allen samen te zitten. En er komt nog een piano. Misschien kunnen we in de toekomst kleine buurtgerichte activiteiten opzetten.”

Het koppel Lever-De Bondt had eerst wat schrik dat de prijs van een woonunit in een kasteel onbetaalbaar zou zijn. Maar dat bleek niet zo te zijn. En er zijn strikte afspraken gemaakt. Geert Lever: “Het gebouw zelf is van de stad maar ieder is eigenaar van zijn woonunit. Dat gebeurt onder de vorm van een VME (vereniging mede-eigenaars). Er zijn schikkingen gemaakt als een bewoner zijn unit wil verkopen. En tenslotte blijft Symbiosis aanwezig op de achtergrond.”

Foto boven: het kasteel bij de opening van woonproject ‘De Living’

Foto onder: nieuwe bewoner Geert Lever bij het koffieapparaat

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Mostly Cloudy
07:4719:14 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 56%
Pressure: 1021mbar
UV index: 1

(advertenties)