Select Page

9872 Deurnenaren hebben problemen bij het tv kijken

9872 Deurnenaren hebben problemen bij het tv kijken

Volgens Amplifon, expert in hooroplossingen, hebben 12% van de Belgen gehoorproblemen. Vertaald naar Deurne zou het dan om 9872 mensen gaan.

Als je je eens wil inleven in de wereld van mensen met een auditieve beperking, hetzij hardhorend, hetzij doof, moet je naar een nieuwsuitzending kijken op tv waarbij je de volumeknop op nul draait en gebruik maakt van ondertiteling op de teletekstpagina 888. Dat is een grote bron van ergernis. Zeker als het om live-uitzendingen gaat: de ondertiteling komt vaak te laat of stopt halverwege een gesprek. Of ze loopt door als het volgende nieuwsitem al is begonnen, of wordt over de vertaling van anderstaligen die worden geïnterviewd gezet. Met de toenemende vergrijzing is het niet moeilijk om in te schatten dat dit probleem steeds meer mensen zal treffen.

Deurnenaar Michel Lacroix, die zelf doof is, is het aanspreekpunt van DovenActie regio Antwerpen. Hij wil graag zijn mening over dit probleem toelichten: “Ondertiteling is een cruciale dienst voor doven en slechthorenden, die helaas vaak te maken hebben met ontoereikende of vertraagde ondertitels, vooral bij live-uitzendingen. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot de VRT, het is een wijdverbreid vraagstuk dat de toegankelijkheid van media voor doven en slechthorenden belemmert. Er zijn al stappen ondernomen door zowel Doof Vlaanderen vzw (gebarentalige doven en slechthorenden) als Ahosa vzw (orale doven en slechthorenden) om de kwaliteit van ondertiteling te verbeteren.”

Gehoorgestoorden moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven

Het probleem wordt erkend en er worden stappen gezet, al is er nog geen echte oplossing gekomen. Lacroix: “De Auteursbond heeft richtlijnen opgesteld voor Nederlandstalige ondertiteling en er zijn technische oplossingen aangedragen om de synchronisatie van ondertitels te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het aanpassen van de weergave-instellingen, en het verplaatsen en corrigeren van ondertitels in mediaspelers.” Maar Michel Lacroix moet helaas bekennen dat er nog geen echte oplossing is bereikt: “Desondanks blijven er klachten over de leesbaarheid en timing van ondertitels, niet alleen bij live-uitzendingen maar ook bij het nieuws in het algemeen.”

Michel Lacroix besluit: “Dit toont aan dat er nog altijd ruimte is voor verbetering. Het is van belang dat mediaorganisaties blijven streven naar een betere toegankelijkheid, zodat iedereen, ongeacht hun gehoorvermogen, volwaardig kan deelnemen aan het maatschappelijke leven.”

Een volle inzet

Wat Michel Lacroix persoonlijk betreft: ondanks zijn beperking zet hij zich ten volle in voor de samenleving. Zo staat hij op de 5de plaats op de lijst van CD&V voor de districtsraadsverkiezingen op zondag 13 oktober.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
07:4519:17 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h NE
Humidity: 63%
Pressure: 1019.98mbar
UV index: 3

(advertenties)