Select Page

450 Deurnenaren zetten Tjerk aan het werk

450 Deurnenaren zetten Tjerk aan het werk

Ruim twee jaar geleden, startte districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) een spreekuur waarop burgers vragen konden stellen of een probleem voorleggen. Gedurfd, want dienstbetoon werd in het verleden vaak geassocieerd met vriendjespolitiek en ‘ons kent ons’-praktijken. Met het einde van de legislatuur blikken we even terug.

Tjerk Sekeris: “We hebben het dienstbetoon volledig transparant en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Trouwens, de moderne administratie is veel professioneler geworden en striktere regelgeving zorgt ervoor dat vriendjespolitiek geen rol meer speelt.” Meer dan 450 inwoners van Deurne vonden de weg naar de districtsburgemeester. Ongeveer een kwart van de vragen ging over sociale woningbouw. Sekeris: “Veel mensen raken verstrikt in de bureaucratie. Ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen, vooral omdat de regelgeving rondom sociale huisvesting recentelijk is veranderd. De Vlaamse regering heeft bepaald dat er nog maar één sociale huisvestingsmaatschappij per gemeente mag zijn, en dat brengt verwarring met zich mee.”

Boetes, bouwovertredingen en padden in de kelder

Daarnaast waren er vragen over G.A.S.-boetes en parkeerproblemen. Inwoners klagen vaak dat ze slechts ‘vijf minuten’ verkeerd geparkeerd stonden of dat ze geen andere keuze hadden dan op een zebrapad te parkeren. “Het is voor velen een frustratie, maar de politie heeft de bevoegdheid om boetes uit te schrijven en die bevoegdheid ligt niet bij mij,” zegt Sekeris. “Als mensen bezwaar willen maken tegen een G.A.S.-boete, kunnen ze dat doen via de juiste juridische kanalen, maar het loopt niet meer langs de bureau van de burgemeester.”

De districtsburgemeester gaat verder: “Veel Deurnenaars weten de weg niet naar de juiste administratie. Sommigen worstelen met bouwovertredingen of hebben conflicten met buren over bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuinmuur. Mensen komen met vragen waarvan je zou denken dat ze eenvoudig te beantwoorden zijn, maar in de praktijk blijkt het voor hen een doolhof van regels en verantwoordelijkheden. Ik probeer hen dan de weg te wijzen naar de juiste instanties.”

En dan lacht hij: “Soms kwamen er zelfs bizarre situaties voorbij. Zo was er een klacht over buren die padden kweken in hun kelder om die aan Chinese restaurants te leveren. Maar elke klacht, hoe vreemd ook, verdient het om serieus te worden genomen.” Hij besluit: “Het gebeurde zelfs dat mensen langs kwamen om enkel een babbeltje te slaan.”

Alles uit de kast gehaald

Deurnenaar R.N. was een van de 450 bezoekers: “Ik had een vraag met een verbouwingsprobleem. De burgemeester heeft erg goed geluisterd en daadwerkelijk geprobeerd het dossier weer los te krijgen. Hij heeft een aantal telefoontjes gepleegd en is zelfs ter plekke komen kijken. Toen het duidelijk was dat het dossier verstrikt zat in de regelgeving, heeft hij blijven zoeken naar een uitweg. Ik met zeggen dat ik mij gehoord voelde en dat Tjerk Sekeris alles uit de kast heeft gehaald om het dossier vlot te krijgen. En op geen enkele moment heeft hij mij gevraagd om op hem te stemmen tijdens de volgende verkiezingen. Dit dienstbetoon is dan ook een meerwaarde.”

Meer info: Zet Tjerk voor jou aan het werk! http://www.tjerksekeris.be/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Sunny
07:2119:51 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 18km/h NE
Humidity: 69%
Pressure: 1025.06mbar
UV index: 3

(advertenties)