Select Page

Luchthaven van Deurne krijgt nieuwe omgevingsvergunning

Luchthaven van Deurne krijgt nieuwe omgevingsvergunning

Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakte bekend dat de luchthaven van Deurne een nieuwe omgevingsvergunning onder voorwaarden krijgt.

De uitbater van het vliegveld van Deurne heeft een nieuwe vergunning van onbepaalde duur op zak. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. De luchthaven zal ’s nachts gesloten zijn tussen 23 uur en 7 uur. Dringende medische vluchten kunnen van deze regel afwijken. En vluchten waarvan de landing voorzien was voor 23u. maar die een vertraging hebben tot 30 minuten over middernacht, worden ook nog toegelaten. Dit kan maximaal 30 keer per jaar gebeuren. Als overgangsmaatregel tot 1 juni 2025 worden commerciële lijnvluchten nog vanaf 6u30 toegelaten.

Het aantal vliegbewegingen wordt beperkt tot 46.619 per jaar: 4.745 lijnvluchten, 18.762 zakenvluchten, 16.000 trainingsvluchten en 7.112 andere vluchten. Trainingsvluchten mogen vanaf de zomer van 2025 op zaterdag na 14 uur niet meer worden uitgevoerd. De luchthaven moet eveneens een geluidsmuur optrekken aan basisschool Het Land Van Nu op de Boekenberglei. Verder moet de exploitant inzetten op CO2-reductie. Er mag geen PFAS- of PFOS-houdend blusschuim worden gebruikt of opgeslagen, bij het ijsvrij maken van de vliegtuigen moet men maatregelen treffen om glycol (antivries) beter op te vangen en het gebruik van loodhoudend vliegtuigbrandstof wordt uitgefaseerd.

De luchthavenuitbater moet ook elk jaar een overlegcommissie organiseren om omwonenden, lokale besturen en het middenveld in te lichten over de uitrol van de maatregelen. Maar Burgerplatform Vliegerplein heeft al laten weten dat het naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVVB) zal stappen.

(Foto: Sven Daneels)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Light Rain
08:1018:44 CET
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h NNW
Humidity: 93%
Pressure: 1013.88mbar
UV index: 0

(advertenties)