Stille Zaterdag 2020
Deze week is het in de christelijke wereld de Goede Week, de week die leidt naar Pasen. Door de coronacrisis zijn echter alle publiekelijke kerkelijke vieringen afgelast. Voor wie op zoek is naar inhoudelijke duiding bij deze dagen, geven wij het woord aan mensen die religieus actief zijn. Vandaag is het Stille Zaterdag. Onze gastschrijfster is pastorale werkster Rit Naeyaert-Hebbelinck, verbonden aan de Pastorale Eenheid Heilige Christoffel.
Ik hoor mensen zeggen, het wordt geen Pasen dit jaar, geen Goede week
ZEG HET NIET ! Want het lijden van de Heer en Zijn mensen is zeker en vast nooit zo reëel en authentiek geweest als dit jaar. CORONA overheerst ons leven.
Stille zaterdag het moment bij uitstek om in stilte te overdenken wat aan het gebeuren is. De dag bij uitstek om hoopvol verwachtend uit te kijken naar wat komen gaat. De belofte er komt NIEUW LEVEN, maar ook tijd om dankbaar te gedenken wat voorafgegaan is.
Zie je de kruisweg niet van het verplegend personeel dat de Calvarieberg van de “pandemie” beklimt ten einde krachten en met angst om het hart.
Wie zijn degene die zich blootgesteld hebben aan infecties door het gelaat van besmette mensen droog te wrijven?
Wordt het gelaat van de lijdende Maria niet weerspiegeld in het aangezicht van zoveel gezinnen en familieleden die lijden om de dood – op afstand – van een dierbare?
Is de doodsangst van Jezus niet in verband te brengen met de angst voor een tekort aan beademingstoestellen in de afdelingen voor intensieve zorgen in zoveel landen?
Wie zegt niet dat Jezus ook weer ter aarde valt telkens als wij de koude cijfers horen van nieuwe slachtoffers?
Zijn het niet de zo vele rusthuizen vol oudere mensen, de hoogste risicopatiënten en hun verzorgers, die de Passie van het lijden beleven?
Bron : Miguel-Angel Ferrés (vertaald uit het Spaans)
Deze tijd bracht veel goede dingen teweeg: weerbaarheid en veerkracht, verbondenheid en solidariteit, doorbijten en elkaar ondersteunen, een voorsmaakje van Pasen ?
Laat deze ‘stille zaterdag’ maar stil zijn om dit alles eens te overdenken en er in de toekomst lessen uit te trekken.
Rit Naeyaert-Hebbelinck, pastorale werkster
Foto: De Graflegging. Glasraam in de Sint Jozefkerk.
Recente reacties