Ouders trekken aan de alarmbel om lerarentekort
Bezorgde ouders uit Antwerpse basisscholen van verschillende onderwijsnetten schreven een open brief over het lerarentekort. Onder hen ook ouders uit Deurnese scholen.
De ouders trekken aan de alarmbel omdat ze vrezen dat de impact van het lerarentekort op de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende bekend is. Ze roepen op om op alle niveaus dringend werk te maken van oplossingen ten gronde.
De brief werd verstuurd naar burgemeester Bart De Wever (N-VA), schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a), Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en kinderrechtencommissaris Naima Charkaoui. Ook de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Antwerpse gemeenteraad en het Vlaams Parlement en de onderwijsspecialisten van de Vlaamse politieke partijen kregen een kopie.
OPEN BRIEF AAN ONZE BELEIDSMAKERS
Wij, ouders van schoolgaande kinderen, maken ons ernstige zorgen over het lerarentekort dat zich alsmaar duidelijker laat voelen in de Antwerpse scholen. Hoewel het tekort bekend is, vrezen we dat onze beleidsmakers onvoldoende op de hoogte zijn van de impact die het op de kwaliteit van het onderwijs heeft.
Doordat de scholen zelf noodmaatregelen nemen, blijft het probleem onder de radar. Hun creatieve oplossingen zijn op termijn echter onhoudbaar. Steeds meer vacatures raken niet ingevuld, waardoor scholen een beroep moeten doen op zorgleerkrachten, beleidsmedewerkers, gepensioneerde leerkrachten of zelfs nog niet afgestudeerde leerkrachten om voor de klas te staan.
Sommige scholen moeten hun leerlingen noodgedwongen verdelen over andere klassen, waardoor die zelfs tot over de 30 leerlingen gaan. Dit maakt het – zeker in een stedelijke context met veel diversiteit en zorgnoden – onmogelijk om alle kinderen het onderwijs te geven waarop ze recht hebben. De kinderen worden zo in hun ontwikkeling geremd.
De komende jaren zal het tekort verder toenemen, aangezien enerzijds een grote groep leerkrachten met pensioen gaat en anderzijds de instroom in de lerarenopleiding nu al te klein is om het tekort weg te werken. De druk op leerkrachten wordt alsmaar hoger, waardoor steeds meer leerkrachten uitvallen en zelfs uit het onderwijs stappen.
Naast de hoge druk die leerkrachten ervaren, krijgen zij onvoldoende waardering in de maatschappij. Nog te vaak wordt leerkracht als een gemakkelijk beroep met weinig uren en veel vakantie gepercipieerd. Dat stemt natuurlijk niet overeen met de realiteit (zoals ook het lerarentekort aantoont), maar zorgt er bovendien voor dat hun terechte verzuchtingen te weinig worden gehoord.
In de Facebookgroep SOS onderwijs leest u getuigenissen over hoe de scholen met het lerarentekort omspringen en over de impact ervan op de werking van de school en de kinderen.
We hopen dat u, als beleidsmakers, onze noodkreet hoort en de oorzaken van het lerarentekort ten gronde aanpakt. Het is immers al lang vijf over twaalf, de leerkrachten houden dit niet lang meer vol. En als de basis wankelt, wordt verder bouwen moeilijk.
Oudervereniging ‘De Nachtvlinders’ van Stedelijke Basisschool De Vlinderboom
Oudercomité ‘De Bezige Bijtjes’ van Stedelijke Basisschool Polderstad
Oudercomité Xaveriuscollege
Oudercomité Stedelijke Basisschool Klavertjevier
Oudervereniging Stedelijke Basisschool Via Louiza
Ouderraad Leefschool De Dageraad
Oudervereniging Stedelijke Basisschool Crea 16
Ouderraad Sint-Anna Goethe
Oudervereniging ‘Grand Baron’ van Stedelijke Basisschool Het Baronneke
Ouderwerking Stedelijke Basisschool De Speelvogel
Oudercomité Krokov van de Stedelijke Basisschool De Krokodil
Oudervereniging ‘De Kleine Wereldouders’ van Stedelijke Basisschool De Kleine Wereld
Oudervereniging van Stedelijke Basisschool Alberreke
Oudervereniging van Stedelijke Basisschool Musica
Recente reacties