Monumentale boom is verminkt en zal worden gekapt

Gepubliceerd door Wilfried // december 4, 2018 // in Reportages // 1 Opmerking

Een monumentale boom werd gesnoeid. De kans is groot dat hij helemaal zal worden omgehakt.

Op de hoek van de Ruimtevaartlaan en de Boekenberglei bouwt het Stedelijk Onderwijs een school. Op het terrein achteraan staat een prachtige, monumentale boom, een canadapopulier. Op een ochtend merkte Nadette Deckers die naast de bouwwerf woont dat de boom werd gesnoeid: “Wij zagen heelder takken en stukken boom tegen de vlakte gaan.” Zij repte zich naar het terrein en sprak met een ploegbaas en een boomchirurg die haar zegden dat de boom verplicht moest worden gesnoeid. De boomchirurg voegde er nog aan toe: “Omdat het een canadapopulier is, een type boom dat niet geschikt is om te snoeien, zal hij later worden omgelegd. Daarvoor is het wachten op een kapvergunning.” De buurvrouw probeerde dan te achterhalen waarom de boom moest worden gesnoeid en kreeg van AG Vespa die de werkzaamheden superviseert te horen dat Belgocontrol, de instantie die het burgerlijk luchtverkeer in België controleert, had laten weten dat de boom te hoog was.

Boom is plots een risico

Jana Burman is projectleider Bouw AG Vespa. We willen graag weten waarom een boom die daar al tientallen jaren staat en bovendien niet in de aanvliegroute ligt, plots weg moet. Burman: “De luchthaven legt vrije obstakelvlakken op langs het hele vliegveld. En helaas hoort de boom in die zone thuis. Dit is niet eerder gebeurd omdat er slechts nu op dit terrein wordt gebouwd, waarvoor de nodige adviezen en vergunningen moeten worden aangevraagd.” De projectleider geeft nog mee dat er nieuwe bomen zullen worden geplant en dat er zal worden gekeken of de takken van de gerooide boom kunnen worden aangewend als natuurlijke spelmogelijkheden voor de leerlingen.

Toekomstbomen

Vorig jaar lanceerde schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V) een plan dat ‘Toekomstbomen’ heet en dat tot doel heeft bomen in de stad oud te laten worden. De schepen benadrukte toen dat grote bomen een gunstige invloed op de opwarming van de stad hebben doordat ze meer schaduw geven en meer verdamping creëren door hun grotere bladoppervlak. Ze vangen daadwerkelijk fijn stof op en houden meer CO2 vast dan hun kleinere soortgenoten. Ondergetekende heeft toen info over de canadapopulier doorgestuurd naar de schepen. Met een herinnering voor de zomervakantie. Dus wilden we aan de schepen vragen waarom niet alles op alles kon worden gezet om deze monumentale boom te redden. Maar we kregen geen antwoord op onze vraag. Districtsschepen voor groen Karen Maes (Groen) daarentegen is verontwaardigd. Zij zal voorstellen aan haar partijgenoten om hierover vragen te stellen tijdens de gemeenteraad.

IMG_20181126_093659 k.jpg

IMG_1681 k.JPG

About the Author

Wilfried Defillet

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne.

Comments

Gepubliceerd door Wim Peeters op
Die boom is flink ingekort. Dat was nergens voor nodig. Maar mits een degelijk beheer, is die boom nog heel goed en heel lang veilig te behouden.

Er is met andere woorden geen enkele objectieve reden om deze boom nu volledig te willen kappen. Het besluit om die boom te kappen is een zwaar overdreven reactie.

Wim peeters
Lector boomverzorging
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Voor meer informatie omtrent privacy en cookies bezoek ons privacy statement.