Uit de nieuwskeuken van Seven

Gepubliceerd door Wilfried // november 3, 2018 // in Creatief Deurne // 0 Reacties

Beste lezers,

Allerheiligen ligt alweer achter ons. Straks komt na –nog even herfst- de eindejaarsperiode eraan. Op de nevelslierten van een nieuwe vrij koude zaterdagochtend laat ik wat woorden wandelen.

De inspiratie van het palet aan de horizon ontwaakt langzaam terwijl (akkoord, misschien nog wat vroeg) Kerst al leeft in mijn hoofd en hart. Het genoegen van een onzichtbare omhelzing vermengt zich met de geur van de schrijfkamer.

Het stugge papier wacht geduldig. In gedachten zie ik een koppeltje lopen naar de gerestaureerde einder, zij in een nauwsluitende sneeuwwitte jas in een wereld zonder oorlog en strijd. Op haar rug draagt ze de afgesloten rugzak vol beschadigd geloof en verkeerde keuzes. Bij de eerste mok koffie herlees ik –in een klein schriftje met harde kaft-  al hun mooie verhalen, blader door een fotoboek van ware liefde dat een glimlach tovert op mijn lippen.

De feestdagen raken langzaam onderkoeld, hard times wanneer je iemand in het hart en niet in je armen voelt.

Straks als de donkere dagen van Kerstmis zich met lichtjes vermengen terwijl ergens uit hoop nieuwe liefdes worden geboren zullen ook een slak en een haas tegelijk nieuwjaar vieren.  Als het land vandaag van papier was, de zee een vat vol inkt dan schreef ik over herinneringen. Nu, zo bij het ontwaken van een nieuwe ochtend vult mijn  knusse schrijfkamer  zich met liefelijke gedachten terwijl ik  mezelf een koffie inschenk, een sigaar opsteekt en ik denkbeeldig de laatste twee maanden van 2018 oprook. Geen idee of het een witte wereld vol Kerst wordt, of de wensentrommel van het Nieuwe Jaar gevuld is. Als de herfst zijn winterjas aantrekt, het stadshart haast dichtgeslibd zullen wensen samen drommen op het trottoir langs etalages stikvol koopbaar. In geslepen banen sluizen trams verlangens door, bij vlagen gierend en bellend. Auto's horten dampend door het steedse heen, zebra’s over tussen citybags loodzwaar van koopwaar. Reclames pressen dan weer mensen de winkels in, het infarct van kassa's langs. Muzak dan spoelt onze oren: liegt dat vrede enkel en alleen geboren wordt in overdaad...

In de koesterkoffer van het schrijversarchief ontwaakt de kerstsfeer, koestert de kleurrijk getooide dennenboom terwijl de werkelijkheid van de laatste maanden van dit jaar stil verdwaalt in mijn schrijversgedachten. Achtergebleven rode wijnstrepen in het decor van stille gedachten.

Ware liefdesgevoelens woelend in de nacht, slaapoogjes die het ochtendlicht begroeten terwijl angst vecht  met onzichtbare tranen. De deelzaamheid van zure momenten kadert zichzelf in. Ware liefde en delen slaan de handen in elkaar, ook al zijn ze moeilijk te vatten in zinnen. In de dualiteit van twee woorden – koesterkoffer en herinneringen- zoekt een emoticon met een traan zijn weg op de digitale snelweg. Eenvoudig, teruggevonden symbool dat meer zegt dan wat men wil of kan schrijven. Het mooie van ware liefde is delen. Dra Kerstmis, feest van licht en liefdevolle woorden en  het aangeven aan elkaar dat je echt om iemand geeft ook al traant het symbool.

Aan mijn schrijftafel probeer ik –als eenvoudige letterkunstenaar-  een gesprek te verwoorden, een verhaal te vertellen. 

Bewust van afstand en gevoel knutsel ik een nieuwe column. Laat ik de  titel staat in hoofdletters en hem rijmen op parabool?.

Deelzaamheid in een klein kerstsymbool. Alleszeggend maar ook de sterkte van ware liefde.

Ook al kost het moeite, geloof me mooier dan dit is ware liefde niet.

Twee maanden nog en dan koestert de kerstsfeer de kleurrijk getooide dennenboom terwijl de werkelijkheid van de laatste dagen van dit jaar nu al stil verdwalen.

Tot meer lees volgende week.

Symbolische groet,

Seven.

About the Author

Wilfried Defillet

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne.

Comments

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Voor meer informatie omtrent privacy en cookies bezoek ons privacy statement.