3000 jaar bewoning op het Eksterlaar

Gepubliceerd door Wilfried // november 20, 2018 // in Agenda // 0 Reacties

De mensen die nu hun intrek nemen in de huizen op het Eksterlaar zijn niet de eerste bewoners van deze site.  Enkele duizenden jaren terug woonden hier al mensen.

Op het terrein aan het Eksterlaar waar voorheen de vuurwerkfabriek Hendrickx zich bevond, worden momenteel huizen opgetrokken. In oktober 2015 zochten archeologen nog naar sporen van het verleden. Ze vonden resten van boerderijen uit de Gallo-Romeinse periode. Volgens archeoloog Peter Hazen was het een uitzonderlijke vondst: “Er hebben een tiental huizen gestaan, dat is voor die tijd een behoorlijke nederzetting.” Maar deze boeren waren niet de eerste bewoners van dit gebied. Tijdens een eerste opgravingsfase werden in het noordelijk deel van het terrein sporen van een gebouw, zes opslaghuisjes en een waterput uit de ijzertijd en zelfs een boerderij uit de bronstijd gevonden. Die bronstijd wordt gesitueerd vanaf 3000 tot 800 voor Christus.

Op donderdag 29 november organiseert de Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg in samenwerking met het districtsbestuur van Deurne, Matexi en Turninum de lezing "3000 jaar bewoning op het Eksterlaar – bronstijd, ijzertijd, Romeinen en middeleeuwers". De sprekers brengen verslag uit over de recente opgravingen op de site Eksterlaar in Deurne.

De activiteit vindt plaats in het districtshuis (trouwzaal). De deuren zijn geopend vanaf 19u30.  De lezing start om 20u. Toegang is gratis en nadien is er de mogelijkheid om een drankje te consumeren in het volkskundemuseum Turninum.

About the Author

Wilfried Defillet

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne.

Comments

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Voor meer informatie omtrent privacy en cookies bezoek ons privacy statement.